Sida : Källmatrial : Pekdon

Första sidan
Lektioner
Källmatrial
Interaktion
Tumregler
Automat
Beskrivning
Programmering
GUI
Guidelines
In/ut
Tangentbord
Kunskapsnivå
Kultur
Mentala modeller
Metaforer
Pekdon
Positionsgivare
Förhindra fel
Komma-ihåg
Bildskärm
Uppgiftsanalys
Usab. eng.
Anv. klasser
anv. typer
Visuell rep.
Vem vill vad
labbar
Examination
Hjälp
Litteratur
Schema
Lärare
Leos hörna
Jonnys hylla

Det finns en mängd olika pekdon, dvs prylar som används för att välja ut saker. De har alla sina för- och nackdelar men de har alla samma uppgifter:

  • Göra det möjligt för användaren att välja/peka ut olika saker.
  • Flytta markören.
  • Manipulera objekt, t.ex. snurra och vrida.
  • Definera hur olika objekt ska se ut.
  • Definera värden.
  • Mata in text.

De olika pekdonen kan delas upp i två huvudgrupper: direkta och indirekta. Den direkta gruppen innehåller ljuspennor och tryckskärmar. Den indirekta: möss, snurrbollar, styrpinnar, ritbrädor, tryckplattor etc.

Ljuspennor
En gammal teknik som är väl beprövad och relativt enkel. Nackdelar är att handen skymmer bildskärmen, att man kan tvingas hålla upp armen långs stunder och att det vanligtvis finns en eller flera sladdar som far omkring.

Tryckskärmar
Tryckskärmarna använder fingret istället för nån form av penna, nåt som nästan alla kan (kan vara ett problem för vissa grupper av rörelsehindrade). Det finns inga mappningsproblem, de flesta vet hur man pekar och de är mycket slitstarka. Dock finns det problem med att handen skymmer skärmen och att man måste tänka på höger och vänsterhänta.

Möss
En mus är kanske den allra vanligaste formen för inmatning, den är billig, relativt exakt, enkel att lära, bekväm men den kräver extra yta, lite träning och kan ibland kräva att man gör extra rörelser med handen (eller att man hamnar i en väldigt obeväm arbetsställning).

Snurrbollar
Snurrbollarna är en sorts omvänd mus och kräver mycket liten yta, de är likaså enkla och relativt billiga. En del saker är mycket snabba med snurrbollar men vissa rörelser kräver mycket träning (eller är helt omöjliga att göra).

Styrpinnar
Styrpinnar lämpar sig bäst för snabba grova rörelser och används oftast i spel.

Ritbrädor
Ritbrädor ger användaren en mycket bra kontroll över vad som görs (ungefär som när man ritar på papper), vissa saker kan dock vara svårare, tex klicka och dra. Jämför gärna med PDA och pennor där.

Tryckplattor
Ungefär som tryckskärmar. Kan dock genom sin litenhet ge upphov till mappningsproblem.

Sendast modifierad 2000-09-20 av jem (jem@cs.umu.se)