Karriärdag för studenter ger direktträff med företag

[2018-09-14] Under den årliga Karriärdagen får Umeå universitets IT-studenter chans att lära känna näringslivet som väntar efter examen.

Ett intensivt möte mellan ett trettiotal IT-företag och flera hundra studenter som läser IT och datavetenskap vid Umeå universitet. Det stod på programmet under torsdagen när årets Karriärdag arrangerades på Umeå universitet.

Bilden: Clas Högvall, Tieto, tillsammans med tidigare studenterna Johannes Ekman och Matilda Karlsson. Båda har de läst datavetenskap och är nu anställda av Tieto. Alla tre medverkade på årets Karriärdag.

Karriärdagen anordnas i början av varje hösttermin för att låta de nyinskrivna IT-studenterna få en glimt av den arbetsmarknad som väntar, men också ge avgångstudenterna en möjlighet att diskutera examensarbeten direkt med företagen.

Direkt träff

Det är ett arrangemang som visat sig bli mycket lyckat genom åren med många studenter som för första gången för möjlighet att upptäcka den bredd av företag som finns ute i samhället. Flera av studenterna får också en direkt träff och knyter en kontakt som blir till det ett stadigt jobb.

Så är fallet med Johannes Ekman och Matilda Karlsson, tidigare studenter som idag arbetar på Tieto, ett företag de lärde känna via Karriärdagen.

– Första gången jag träffade Johannes och Matilda var just här på Karriärdagen. Sedan har jag följt dem genom utbildningen och med gästföreläsningar så när de dök upp på arbetsintervju hade vi redan kontakt, säger Clas Högvall som varit med för Tietos räkning på Karriärdagarna i snart tio år.

– Det är en jättebra dag det här, konstaterar han med erfarenhet från alla dessa år.

Johannes Ekman och Matilda Karlsson som nu står tillsammans med Clas Högvall i Tietos monter instämmer.

– Jag har läst Civilingenjörsprogrammet i datavetenskap och på Karriärdagen träffade jag Clas och fick veta att Tieto fanns, och så småningom kom jag på intervju hos dom, berättar Matilda Karlsson.

– Jag fick tips om Tieto hos Academic Works och jag hade också hört talas om dom på Karriärdagarna. Så när vi bokade intervju kändes allt helt rätt. Nu hoppas jag här att få folk att bli intresserade av Tieto på samma sätt som det blev för mig, säger Johannes Ekman som gått på Kandidatprogrammet i datavetenskap.

Testa många olika saker

Karolina Rinnau Widding från Sogeti berättar inför de samlade studenterna om hur hon själv för ett år sedan stod i Sogetis monter som nyutexaminerad och nyanställd.

– Jag har lärt mig så oerhört mycket och fått testa på många olika projekt, just nu ett AI-projekt som är mycket kul. Det är det bästa med Sogeti, att du kan få pröva så mycket olika saker, säger Karolina Rinnau Widding som läst systemvetenskap.

Under förmiddagen var det alla nyinskrivna studenter som fick möta företagen och efter lunch gavs utrymme för de som står inför sista året med examensarbete på gång.

Redaktör: Mikael Hansson

Adress till nyheten: