Till umu.se

Nyheter från institutionen

Aftonbladet Ledare: Roboten som tar över hemtjänsten

2017-03-20
Roboten Pepper ska lösa äldrekrisen. Forskare vid Umeå universitet har tagit fram den söta lilla roboten med stora ögon som kan blinka i olika färger. Just nu tränas den för att bli mer empatisk. Det kan behövas. Äldrevården är i svår kris. Läs Ledare av Eva Franchell i Aftonbladet

VK: Onödiga skador hos äldre kan bli färre

2017-03-03
En grupp forskare vid Umeå universitet beskriver i en debattartikel vad som måste göras för att minska skaderisken för gamla personer. "En kraftfull satsning på att förhindra fallskador hos gamla ökar chanserna att Västerbottens läns landsting når djärva mål att 2020 ha världens friskaste befolkning...

Rekord för forskning som ger nya företag

2017-03-02
Nyheter om avknoppningar – där forskare använder sin kunskap i nystartade företag – från Umeå universitet slår rekord på Infotech Umeås webb.

Elasisys svävar på (digitalt) moln

2017-03-01
Elastisys är ett avknoppingsföretag från Umeå universitet med affärsidén att effektivisera privata och offentliga servrar och molntjänster. Med nya investeringar och en ny vd hoppas de sälja sin tjänst på den svenska marknaden.

Räkmacka Deluxe bjuder in IT-branschen 22 mars

2017-02-28
Vårens första Räkmacka blir en Deluxe-variant där alla som läser IT-relaterade utbildningar på Umeå universitet är välkomna.

EM-framgångar för Umeåstudenter

2017-02-13
Elitidrottsstudenterna Frida Sandberg, Ulrik Nordberg, Markus Lundholm, Evelina Wickbom och Erik Blomgren visade god form i EM i skidorientering i finska Imatra under dagarna 7–12 februari. Av Sveriges åtta EM-medaljer togs fyra medaljer av studenter vid Idrottshögskolan i Umeå.

Sveriges radio Ekot: Robot ska hjälpa till i äldrevården

2017-01-16
Den lilla roboten Pepper som är ungefär 1,20 meter hög, gjord i vit plast och har stora ögon som kan blinka i olika färger. Den kan gestikulera, vänder sig mot den som pratar och kan utbyta information men inte kommunicera på en högre nivå. Projekt Socrates ska forska i robotar som inte bara ska hj...

Studenter visar framtidens digitala vardag

2017-01-11
Framtidens digitala vardag var temat när studenter inom datavetenskap, interaktionsdesign och arbetsterapi visade hur interaktiva intelligenta system kan hjälpa människor att bättre delta i samhället, leva i smarta städer och hjälpa människor med funktionshinder till ett mer aktivt liv.

Nyhetsarkiv

Nyheter