Institutionen för datavetenskap Umeå Universitet

Laboration 3: Fördjupning inom operativsystem

- En teoretisk inblick i verkligheten -

Inlämningsdatum: 21-dec-2001 17:00

Redovisning: 11-jan-2002

Introduktion

Syftet med denna laboration är att ge en inblick i hur koncept som tagits upp under kursens gång är realiserade i verkligheten. Detta rör sig alltså om en mer teoretisk laboration, men det behöver definitivt inte innebära mindre lärorik. Laborationen innehåller även träning i skriftlig och muntlig framställan.

Regler och förordningar

Denna laboration ska lösas parvis eller enskilt.

Laborationen lämnas in för bedömning till någon av handledarna. För att laborationen ska godkännas (G) krävs att den skriftliga rapporten är av hög kvalitet, både innehållsmässigt, språkligt och layoutmässigt. Dessutom ska en väl genomförd muntlig presentation av det valda ämnet göras. Den skriftliga rapporten kan vid mindre fel kompletteras. En bristfällig muntlig presentation leder till att laborationen underkänns.

Specifikation

Er uppgift är att fördjupa er i något område inom operativsystem. Det rekommenderas att fördjupningen till viss del består av att undersöka hur det valda ämnet är realiserat i verkligheten. Uppgiften är, som ni märker, ganska löst specificerad, vilket leder till ganska stor frihet i ert val av ämne. Förslag på ämnen visas nedan:

  • Hur fungerar en boot loader? D.v.s. hur går det egentligen till att starta main()?
  • Hur är ett filsystem uppbyggt?
  • Hur är en riktig CPU-schedulerare konstruerad?
  • Hur har man konstruerat minneshantering och minnesskydd?
  • Hur är virtuellt minne realiserat i verkligheten?
  • Hur fungerar device drivers?
  • Hur har man gjort för att kunna synkronisera processer och möjliggöra IPC?

Förutom dessa ämnen finns naturligtvis många fler. Om ni kommer på något som ni vill göra, kontakta handledarna för godkännande av ämnesvalet.

Oavsett vilket ämne ni väljer ska ni, då ni bestämt er, skicka ett mail till handledarna där ni talar om förnamn, efternamn och användarnamn på de personer (den person) som valt ämnet, samt vilket ämne som valts och en mycket kort beskrivning av vad man tänkt göra med det valda ämnet. Låt Subject-raden vara t.ex. OS: Labb 3 ämnesval.

Tips

  • Om det är möjligt kan det vara intressant att titta lite på hur någon implementation ser ut, alltså studera källkod
  • Det kan vara en fördel att i första hand inrikta sig mot en del i ett enskilt operativsystem

Rapporten

Inlämnat senast fredag den 21:a december är en välskriven rapport på minst 3000 ord, eller sex sidor exklusive framsida m.fl. speciella sidor. Rapporten ska vara uppbyggd i likhet med en vetenskaplig artikel och vara oberoende och därmed kännas komplett. Det är viktigt att rapporten innehåller en röd tråd och presentationen av materialet ska göras på ett så intuitivt sätt som möjligt. Rapporten bör innehålla följande delar, samt eventuella andra delar som blir relevanta beroende på ämnesval:

  • Abstract, alltså en kort beskrivning av innehållet i rapporten
  • Introduktion, som översiktligt beskriver området och motiverar valet av ämne
  • Ämnesmässiga detaljer, som man behöver känna till för att kunna ta del av resten av rapporten
  • Specifika praktiska exempel, som tagits ur verklighetens operativsystem. Alltså en noggrann genomgång av hur det är realiserat
  • Referenser

Muntlig redovisning

Redovisningen äger rum torsdagen den 11:e januari. Exakta tider, lokaler och gruppindelningar kommer att meddelas senare. Att inte närvara på sin redovisning utan mycket goda skäl, som i god tid meddelats handledarna, kommer att leda till att laborationen underkänns.

Redovisningens upplägg kommer att vara i undervisningsform då ni undervisar era kurskamrater i det ämne ni fördjupat er i. Viktiga saker i redovisningen är ämneskunskap, presentation och pedagogik. Det är meningen att lyssnarna ska kunna lära sig något också. Längden på redovisningen ska vara 10 minuter.


http://www.cs.umu.se/kurser/TDBC28/HT01/lab/lab3.html
Ansvarig för sidan: Marcus Bergner
Senast ändrad 2001-12-07