Institutionen för datavetenskap Umeå Universitet

FAQ-sida för PVK-kursen

Vilket språk ska rapporterna skrivas på?
Svar: Engelska

Hur många får man vara på laborationerna
Svar: Högst 2 st på laboration 1 och laboration 3 samt 1-4 st på laboration 2.Det räcker med en inlämnad rapport per grupp.

Vilket språk får man använda i laboration 1?
Svar: Java eller C.

Hur ska jag egentligen göra på laboration 1?
Svar: Syftet med laboration 1 är som nämns i laborationen att dokumentera de fel som uppstår i ett program, dessa fel ska hittas genom testning. Syftet är alltså inte att göra ett felfritt program. Följande steg kan följas i laboration 1.
  1. Skriv programmet.
  2. Om det blir kompileringsfel, dokumentera dessa, samt rätta felen.
  3. Fundera över vilka test som bör göras för programmet.
  4. Testa programmet, men rätta inte de fel som uppkommer, utan dokumentera
  5. dessa fel.
Se till att mycket noga dokumentera, alla de fel som har uppstått. Glöm heller inte att följa mallen för laborationer som finns på hemsidan. Även om algoritmbeskrivning och systembeskrivning inte blir särskilt omfattande bör dessa finnas med. Dessutom kan det vara bra att lägga till en rubrik "Dokumenterade fel" som förklarar vilka fel som uppstod samt lite analys angående dessa fel. De dokumenterade felen kan också i detalj finnas med som bilaga. Beskriv också på vilket sätt du testade ditt program.

Varför kommer inte handledaren till laborationssalen på handledningstiden?
Svar: Eftersom detta inte är en programmeringskurs, sitter handledarna på sina rum under handledningstiderna. Men vid begäran så följer vi naturligtvis med till laborationssalen!

Vad heter handledare, systembeskrivning, algoritmbeskrivning, åtkomst och användarhandledning på engelska?
Svar: Handledare=Assistant, systembeskrivning=description of functions, algoritmbeskrivning=algorithms, åtkomst och användarhandledning=Access and user guide.

Får vi vara 5 personer på laboration 2 ?
Svar: Nej, Hogst 4 personer får man vara på laboration 2.

Får vi vara 1 person på laboration 2 ?
Svar: Ja, det går bra!

Hur blir det för de som inte har gått mdi-kursen på laboration 2??
Svar: GUI:t är inte av jättestor betydelse på laboration 2 vilket betyder att ni kan använda ett GUI från någon annan som har gått kursen. Ni tillåts t.o.m. att antaga att ett GUI existerar med vissa egenskaper.

Får vi antaga att ett GUI redan finns på lab 2??
Svar: Ja, ni kan antaga att ett GUI finns som har vissa egenskaper...

Men om vi antar att ett GUI finns behöver vi ju inte ha någon design fas??
Svar: Det finns olika slags design, system-design och interface-design. System-design handlar om vilka klasser och objekt systemet kommer ha, hur de kommunicerar, dvs hur systemet ser ut innan det implementerats. Interface-design handlar om vilka fönster, knappar etc som ska finnas i interfacet.
Ni behöver naturligtvis planera för system-designen, men hoppa över de delar som redan gjorts för interface-designen. Observera att ni kommer behöva implementera interfacet.. d.v.s. skapa gränsytan...!!

Kan vi utgå ifrån, på laboration 2, att vi inte behöver göra en kravinsamling, uppgiften finns ju specificerad i projekt-anvisningen?
Svar: Ja, ni behöver inte göra en kravinsamling. Däremot behöver ni ett kravspecifikations-dokument. D.v.s. Dokumentera systemets krav på ett mer formellt sett.

Var finns MS Project??
Svar: Programmet ska finnas installerat i salarna MC323,MC333 och N310
MS Project kan startas via start-knappen enligt: Start/Programs/Office 97/Microsoft Project

När infaller uppsamlingsdagarna för omlaborationer??
Uppsamlingsdagarna brukar vara under samma vecka som uppsamlingstentorna, dvs veckan innan start av höstterminen. Fram till kursslut gäller samma labbar. Uppgifterna som gäller för uppsamlingsdagen, dvs om du inte är klar med nuvarande labbar innan kursslut är inte fastlagd än. De kommer inte lämnas ut förrän slutet av vårterminen.
Oftast är de individuella, dvs studenterna som vill göra uppsamlingslabbarna borde kolla med kursansvarig nån gång under sommaren.


http://www.cs.umu.se/kurser/TDBB12/HT00/faq.html
Ansvarig för sidan: Johan Rokka
Senast ändrad 2000-11-15