Institutionen för datavetenskap Umeå Universitet

Gruppövningar


Kursplan
Lärare och handledare
Kursutvärderaren

Schema
Kurslitteratur
Läsanvisningar
Kodexempel
Gruppövningar
Tentor
Handledning
Obligatoriska uppgifter
Laboration 1(020416)
Laboration 2(020429/020503)
Laboration 3(020422)
Laboration 4(020529)
Resultat

Tillbaka till kurshemsidan

Tips till ett lyckat grupparbete

Att göra ett grupparbete är normalt inte så invecklat, när det inte involverar programmering vill säga, för då blir allt genast lite värre. För att lyckas med ett sådant projekt krävs det att man följer ett par riktlinjer:

  • Planera först - programmera sen! Ett vanligt nybörjarmisstag är att sätta sig vid datorn och börja skriva på en gång. Oftast slutar ett sådant upplägg med att man måste skrota det man gjort och börja om från scratch. Därför ska man planera så mycket man kan först. Fundera på vilka datatyper och algoritmer som kommer att behövas. Dela upp arbetet.
  • Skriv interface! Genom att komma överens om ett eller flera interface undviker man många problem. Interfacet hjälper till med att undvika felstavningar och tvetydigheter. Alla som ska använda klass A vet, genom interfacet, exakt vilka metoder som finns att tillgå och vad de metoderna gör. Hur metoderna gör det dom gör behöver endast den som implementerar klass A bry sig om.
  • Programera ensam eller i par! Sitt aldrig fler än två personer vid samma dator. Sitt en, eller två. Att vara två st. som programmerar tillsammans kan ha sina fördelar. Den som sitter bredvid upptäcker i regel ofta grammatiska fel som "skrivaren" gör och förbiser, vilket förstås sparar mycket tid då man slipper leta efter försvunna semikolon som kompilatorn klagar på.
  • Håll reda på koden! Alla större programmeringsprojekt bör använda sig av någon form av versionshantering, ett exempel på versionshanteringsprogram är cvs. Då dessa är relativt besvärliga att komma igång med, kräver vi inte att ni använder det. Däremot är det bra om ni vet vem som skriver på vilken kod, samt vart den senaste versionen finns. Prata med varandra så minimerar ni besvären.
  • Ha regelbundna möten! Diskutera hur ni ligger till med tidsplanen (om ni har någon). Diskutera ev. problem ni har, och ev. lösningar.


http://www.cs.umu.se/kurser/TDBA36/VT02_2/grupparbete.html
Ansvarig för sidan: wmaster
Senast ändrad 2002-05-07
Copyright © 1999. All rights reserved.